Je foodcost verlagen? Ontdek onze tips

Je foodcost verlagen? Ontdek onze tips

Ontdek onze oplossingen om je foodcost laag te houden, zonder in te boeten aan smaak.
We geven je graag enkele tips over:
  1. je aankopen
  2. je menu
  3. je bereiding


Tips voor je aankopen

1. Sorteer producten op de Solucious-website op ‘Prijs oplopend’.

Zo krijg je de scherpste prijzen bovenaan te zien. Je vindt deze filter in het assortiment aan de rechterkant.

2. Koop slimme producten

Met kwalitatieve huismerken zoals Culino, Econom, Boni en Everyday verlaag je je foodcost aanzienlijk.

3. Vul je voorraad aan

Bestel je veel van één product? Dankzij onze hoeveelheidskortingen bespaar je heel wat geld!

4. Groepeer je bestellingen

In plaats van meerdere kleine orders per week of maand te plaatsen, bestel je in 1 keer groot. Bij een bestelbedrag vanaf 250 euro vallen de leverkosten weg.

5. Koop slim in wat lang goed blijft

Koffie heeft een lange houdbaarheidsdatum. Wees prijsstijgingen voor en sla nu al een iets grotere voorraad in. Ontdek ons assortiment koffie.

Tips voor je menu

1. Beperk het aantal gerechten.

Beperk het aantal gerechten op je menu. Zo gebruik je je voorbereidingen voor een langere periode. En win je kostbare tijd.

Organiseer je take away? Dan hoef je de gerechten niet dagelijks te veranderen. 1 keer per week aanpassen, is meer dan voldoende. 

2. Klassiekers werken altijd.

Elk restaurant heeft een aantal gerechten waar klanten voor terugkomen, zoals vol-au-vent of salade van het huis. Deze toppers werken altijd! En zorgen voor efficiëntie in je keuken. Doe je ook take-away? Neem deze als vast gerecht mee in je afhaalmenu.

3. Veggie werkt.

Een aantrekkelijk en mooi uitgewerkt vegetarisch alternatief op je kaart geeft je extra financiële ruimte. Je kosten zijn lager, maar je kan toch een goede prijs vragen voor het gerecht. Ontdek ons ruim assortiment vegetarische producten.

4. Take away? Bied extraatjes aan.

Doe je ook take away? Vervolledig dan je aanbod met een extra wijn- en bierkaart voor bij de afhaalgerechten. Bied je dranken iets goedkoper aan dan op je gebruikelijke kaart. En verhoog zo je omzet.

Tips voor je bereiding

1. Smaak primeert.

Ook met minder dure ingrediënten bereid je smaakvolle gerechten. Originele specerijen geven een extra toets aan je gerechten. Denk aan gegaard buikspek met een verrassende lak, parelhoen met een lekkere saus, …

2. Vacuümeer en bespaar bereidingstijd.

Vacuümeren is de ideale techniek om je ingrediënten lang te bewaren. Bewaar de gevacuümeerde bereidingen in de koelkast of diepvries. Handig als je enkele dagen per week ook take away aanbiedt. 

  • Vacuümeer groenten zoals wortel of aardappelen met vetstof en kruiden. Stoom ze daarna in de oven.
    Of koop de groenten reeds vacuüm, zoals de groenten van Versalof
  • Ook vlees of vis kan je makkelijk vacuümeren. Gaar ze daarna in een warmwaterbad.


3. Controleer je porties.

En weeg ze goed af. Zo hou je je foodcost onder controle.

  • Voorgerecht: 100 g vlees of vis.
  • Hoofdgerecht: 160 g vlees, 200 g vis.
  • Dessert: 170 g.

4. Grote porties vragen om aangepaste prijsberekeningen.

Een goede prijscalculatie is extra belangrijk bij een grote portie vlees of vis. Met een grote portie van een duurder ingrediënt, hou je de juiste verhouding prijs-hoeveelheid beter goed in de gaten. Organiseer je take away? Dat is doorgaans goedkoper dan eten op restaurant. Pas dus je porties en prijzen aan.

5. Gebruik meer groenten.

Een lekkere manier om die foodcost te drukken is om de hoeveelheid groenten te verhogen in je recept. Je kan gaan voor typische seizoensgroenten, frisse salades, opgelegde groenten, een stoofpot met veel groenten of een wok.

6. Bespaar personeelskosten door voorgesneden producten te kopen.

Je hoeft niet alles zelf te doen. Gebruik bv. vlees in porties, zoals kipfilet in blokjes, voorgesneden lamskoteletjes, voorgesneden zalm, ... Maar je vind ook reeds voorgesneden groenten. Dat bespaart je tijd en geld in personeelskost.
En daardoor weet je éxact hoeveel je per portie serveert. Zo houd je je foodcost onder controle.

Ontdek ook