Welke pasta past het beste bij jouw keuken?
Smaakt verse pasta anders dan diepvriespasta? Wat is het voordeel van droge pasta? En meer! Lees al onze tips.
Klik op de knoppen en ontdek de verschillen tussen diepvries, verse en droge pasta.
uniek omdat... uitzicht en geur smaak waste bereiding & tijd
Unieke voordelen
Diepvries (€€)
- Constante kwaliteit
- Snel qua bereiding
- 100% smaakbehoud na éénmalige regeneratie
- Makkelijke portionering
- Ideaal voor catering
Vers (€€€)
- Topkwaliteit: artisanaal bereid in industriële omgeving (volume), ‘edele’ harde tarwe, de persing is meestal in bronzen mallen
- 100% smaakbehoud na éénmalige regeneratie
- Kant en klaar, gebruiksvriendelijk, snel klaar
- Ruim assortiment: zo bied je een variabel (suggestie)menu aan.
(1) Klassiek: spaghetti, linguini, tagliatelle, lasagnevellen, ... (2) Gevuld: veel smaken, ook seizoensgebonden. - Ideaal voor restauratie en traiteur
Droog (€)
- Constante kwaliteit
- Goedkoper dan vers en diepvries
- Rendement & stockage
- Ideaal voor grootkeukens en grote hoeveelheden
Uitzicht en geur
Diepvries (€€)
- Basissmaak, neutraal van kleur
Vers (€€€)
Absolute topper
- Klassiek: de licht gele kleur van het eigeel en de ‘snit’ is alles overtreffend, zowel voor als na koken.
- Gekleurd, bv. tomaat, spinazie, rode biet, inktvis: mooie kleur na kookproces.
- Gevuld, bv. ravioli: de vulling blijft smaakvol
Droog (€)
- Enorme varia in uitzicht na koken, van lichtgelig tot vaalgrijs, hier scoren de A-merken zichtbaar beter dan C-merken.
Smaak
Diepvries (€€)
- Neutrale smaak van pasta zonder meer
Vers (€€€)
- Blijft bij uitstek kwalitatief de lekkerste pasta, smaakvol
Droog (€)
- Neutrale smaak: neemt makkelijk smaak van saus of bijkomende ingrediënten over.
- Opletten met sommige C-merken die een vale smaak hebben.
- Door extra smaken aan water toe te voegen (kruiden-, groente- of kippenbouillon, specerijen) kan de pasta smakelijker gemaakt worden.
Waste
Diepvries (€€)
- Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd
Vers (€€€)
- Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd
- Open verpakkingen: snel verwerken.
- Niet echt geschikt om in te vriezen, enkel voor korte periodes (max. 2-tal weken). Let op waterafzetting en kristallisatie
Droog (€)
- Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd
- Wel rekening houden met rendement zodat er niet te veel gekookt wordt.
Bereiding & tijd
Diepvries (€€)
- 30 sec - 2 min., afhankelijk van leverancier en type pasta.
- Opwarmen: (1) stoom (combi)-oven, (2) regeneratietoestel, (3) bain-marie: stabiel, let op voor uitdroging
- Rendement: neemt weinig tot geen vocht op, 1 kg blijft ±1 kg
- Geschikt voor kleine & grote hoeveelheden, allround product
Vers (€€€)
- 3 - 4 min., heel snel klaar, geschikt voor à la minute bereidingen: koken en serveren
- Opwarmen: (1) koken (2) Bij bain-marie: stabiel, let op voor uitdroging
- Rendement: neemt weinig tot geen vocht op, 1 kg blijft ±1 kg
- Maar, na afkoeling moeilijk terug op te warmen
Droog (€)
- 7 - 16 min., rekenen vanaf water begint te koken
- Perfect om te regenereren of bain-marie.
- Rendement: neemt vocht op tijdens en na het koken (1 kg wordt ±3 kg)
- Sommige merken voegen kippeneiwit toe. Dat bevordert de kookbestendigheid aanzienlijk en zo overkook je de pasta niet.
- Bij grote hoeveelheden: voldoende roeren om aankleven en samenkleven te voorkomen. Of meng met olie na koken.
- Maar, veel energie nodig tijdens het koken (en dus hogere energieprijs)
Bekijk hier hoe je de pasta gebruikt in een gerecht
Pasta bolognaise
Eén gerecht op drie verschillende manieren:
met droge, diepvries of verse pasta.
Welke verkies jij?