Bloemkoolsoep met crunchy zadenmix (verse bloemkool vs. diepvriesbloemkool) 

 1 liter      Voorgerecht   

Een lagere foodcost? Maak de rekenoefening: wij vergeleken voor dit gerecht de foodcost van een soep op basis van diepvriesbloemkool en verse bloemkool.

- Foodcost van het recept met verse bloemkool: € 2,21/kg
- Foodcost van het recept met diepvriesbloemkool1,90/kg

Dat is een verschil tot zo'n 0,31 euro per kilo!

Foodcost-tips: 

  1. Soepen zijn dé ‘foodcostremmers’ bij uitstek. Ze zijn makkelijk te bereiden én je kan je culinair en creatief uitleven in de afwerking. 
  2. Geef je soep een upgrade door grijze garnaaltjes, blokjes ham of gerookte forel toe te voegen. 
  3. Je zadenmix een boost geven? Ga voor chiazaad! Dat is een echte superfood.
  4. Gebruik het loof van de bloemkool! Dat geeft een lekkere smaak en mooie kleur aan je soep. Zo bespaar je ruim 30% waste en verlaag je je foodcost aanzienlijk!

Ingrediënten voor 1 liter:

Soep:

  • 5 cl olijfolie extra bio
  • 56 g ajuin ring
  • 402 g bloemkool (zonder loof)
    OF 402 g diepvriesbloemkool (in roosjes 5x15mm)
  • 400 cl water
  • 12 g groentebouillon poeder bio (50l) 1kg
  • 1 g keukenzout zeer fijn everyday
  • 1 g peper wit gemalen (muntok) Isfi
  • 80 cl culinaire room 20% Culino

 

Afwerking & garnituur:

  • 19 g bloemkool 
  • 10 g havermout bio 500g
  • 11 g pittenmix Culino
  • 1 g peterselie gehakt 200g

Allergenen: gluten, melk, noten
Bereidingswijze: lees verder hieronder

Bereidingswijze

Soep:

  • Meng de verse bloemkoolroosjes met de uiringen, knoflook en olijfolie in een kom.
  • Werk je met diepvriesbloemkool? Meng de diepgevroren bloemkoolroosjes met de uiringen, knoflook en olijfolie in een kom.
  • Doe de groenten op een bakplaat en plaats het in een hete oven (+/-220 °C) tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Meng intussen de groentebouillon met het water en voeg de geroosterde groenten en de room toe.
  • Laat het geheel 15 minuten koken, mix de soep en breng op smaak met peper en zout.

 

Afwerking:

  • Laat de pitten en havervlokken +/-7 min op 180 °C roosteren op een droge bakplaat en werk de crunchy zadenmix af met wat zout.
  • Cutter de rauwe bloemkoolstukjes heel kort met de peterselie tot grof gehakt.

 

Garnituur:

  • Vul een soepkom, voeg een soeplepel garnituur toe (ca. 25 gram) en werk af met croutons en de tuinkers.
  • Serveer de crunchy zadenmix apart. Bijvoorbeeld in een kommetje of in een soeplepel naast het bord.