Van boon tot koffie

Van boon tot koffie

De traditie om zo veel mogelijk zelf te doen, bestaat al sinds het prille begin van Colruyt Group. Met als voornaamste achterliggende gedachte: ‘wat we zelf doen, doen we beter’. De productie van koffie in eigen handen houden, heeft heel wat voordelen. Zowel voor ons als voor de consument. 

  

     Waarom zelf branden en bottelen?

        -   Meer controle over kwaliteit, prijs en duurzaamheid doordat we productieproces volledig zelf sturen

         -   Doorgedreven vakmanschap door jarenlange ervaring

        -   Lokale verankering

  

 

 

1.   CONTAINERS VOL KOFFIEBONEN

Vanuit verschillende landen in de koffiegordel komen containers vol koffiebonen, via de havens van Antwerpen en Zeebrugge, toe in de branderij.

Dat is:

  • 130 ton groene koffiebonen per week
  • 7.600 ton groene bonen per jaar, in zakken van 60 à 70 kg

 

2.   INTERNE KWALITEITSCONTROLE VOOR HET BRANDEN

Elk lot koffie wordt grondig geanalyseerd voor we de levering ervan aanvaarden. De koffiebonen moeten altijd voldoen aan de strenge eisen van onze interne kwaliteitsdienst voor ze gebrand mogen worden.

De kwaliteitscontrole gebeurt op 2 vlakken:

  • Bij aankomst testen we kleine hoeveelheden groene bonen op grootte, vochtigheid, afwijkingen of defecten.
  • Onze meester-koffiebrander brandt stalen van de groene bonen om de koffiesmaak en -geur te controleren.

 

Als de bonen goedgekeurd zijn, worden ze opgeslagen in silo’s met een totale capaciteit van 390 ton. Van daaruit vertrekken de bonen naar de branders.

 

3. DE KUNST VAN KOFFIE BRANDEN

We branden ongeveer 6.500 ton groene koffiebonen per jaar. Onze meester-koffiebrander maakt hierbij gebruik van 2 soorten branders. De koffiebonen zwieren er rond in hete lucht en worden daarna gekoeld met koude lucht en water. Zo verbranden ze niet en worden ze gelijkmatig bruin.

De brandgraad bepaalt mee:

  • kleur
  • smaak
  • aroma

 

Daarom nemen we van elke branding een staal om te proeven. Zo waakt onze meester-koffiebrander erover dat de smaak en de kwaliteit van onze koffies constant blijft.

 

4. VERPAKT OP MAAT

Na het branden wordt een deel van de geroosterde koffiebonen meteen verpakt. Het andere deel wordt gemalen. Door zo snel mogelijk te verpakken, blijft het aroma van elke koffie het best bewaard.

 

5. KWALITEITSCONTROLE VAN BEGIN TOT EINDE

Ook tijdens het branden en verpakken blijven we controletesten uitvoeren:

  • Om de 5 brandbeurten controleren we de kleur van de koffie voor we een nieuwe partij bonen branden. 
  • We nemen stalen van de gebrande koffie en gaan na of alle verpakkingen luchtdicht afgesloten zijn. 
  • We testen de koffie zelfs na enkele maanden bewaring om te zien of de kwaliteit nog altijd even goed is.

 

 

Meer info over onze duurzame koffie vind je op www.collibryfoundation.be