Hoe vervang je een ei in vegan gerechten?

Hoe vervang je een ei in vegan gerechten?

Alternatieven voor melk, kaas, boter zijn er genoeg. Maar hoe vervang je eieren in een dessert of bereiding? Eieren zorgen meestal voor de binding in je gerecht.

Er zijn een aantal ingrediënten die een goed, plantaardig alternatief zijn. Zowel bij zoete als bij hartige gerechten. En die je wellicht al in je voorraad hebt staan!

Experimenteer met de mogelijkheden, want elk product heeft zijn eigen bindende eigenschappen en smaak.

Snel naar: Hoe vervang je...             1 ei in hartige gerechten              1 ei in zoete gerechten             1 ei in luchtige gerechten              1 eiwit             meerdere eieren

1 ei vervangen in hartige gerechten

 50 gram aardappelpuree

 Meng dit met 2 eetlepels water. 

 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel

 Meng dit met 2 eetlepels water.

 3 eetlepels maïzena (maïszetmeel)

 1 eetlepel gebroken lijnzaad

 Ook geschikt voor zoete en luchtige gerechten.

 Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler, blender of vijzel.


1 ei vervangen in zoete gerechten

 Een halve rijpe banaan, gepureerd

 3 eetlepels appelmoes

 1 eetlepel gebroken lijnzaad

 Ook geschikt voor hartige en luchtige gerechten.

 Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler, blender of vijzel.


1 ei vervangen in luchtige gerechten

 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder

 Geschikt voor luchtige gerechten die moeten rijzen, zoals cake.

 1 eetlepel gebroken lijnzaad

 Ook geschikt voor hartige en zoete gerechten.

 Meng dit met 3 eetlepels warm water en laat het een paar minuten weken. Er vormt zich een elastisch mengsel dat lijkt op een ei zonder eigeel. Het werkt ook hetzelfde. Let op dat je gebroken lijnzaad koopt of heel lijnzaad eerst fijnmaalt met een notenmaler, blender of vijzel.


1 eiwit vervangen

 2 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten)

 Van de smaak of geur merk je niets. Aquafaba maak je op verschillende manieren

  1. Je kunt het vocht uit een blik kikkererwten gebruiken. Kies dan niet voor een sous-vide blik van Bonduelle, die zijn zonder vocht.
  2. Je kunt het vocht ook verkrijgen door zelf kikkererwten te koken en het vocht bij te houden.

    Lees hier meer over aquafaba en kikkerwten.

 Dit is een goede vervanger wanneer je bv. vegan chocolademousse, meringues of yoghurtijs maakt.

 Geschikt voor zowel zoete, hartige als luchtige gerechten.


Meerdere eieren vervangen? 

 Verhoog simpelweg de hoeveelheid. Of kies voor een combinatie, bv. lijnzaad en banaan. 

 Wist je dat je in pannenkoeken en poffertjes ei zelfs helemaal kan weglaten? Ze zijn heel simpel plantaardig te maken


Op zoek naar nog meer tips?

Hoe je het rendement van je veggie gerechten verhoogt door enkele kleine aanpassingen aan je menu?
Lees onze blog met do's en don'ts voor je veggie menu.

Benieuwd hoe je de kosten van je veggie recepten laag houdt?
Lees onze blog over foodcost bij vegetarische gerechten.

Nog meer inspiratie? 

Tips voor je menuOntdek praktische tips en recepten over veggie en vegan koken, zoals:

 Inspirerende recepten
 Veggie met lage foodcost 
 Do's en don'ts voor je menu 
 Ruim assortiment

ONTDEK AL ONS VEGGIE-ADVIES  

Ook interessant voor jou