Ierse zeevruchtenchowder

 10 personen      Hoofdgerecht   

Ingrediënten 

• 2 kg rauwe venusschelpen (121611) of verse tapijtschelpen (123630)
• 250 g brunoisegroenten (119671)
• 50 g sjalot, in blokjes (103938)
• 1 stuk tijm in een pot (29720)
• 750 ml witte wijn (47980)
• 1 L water
• 50 g visbouillonpoeder (110376)
• 1 L culinaire room (114000)
• 100 g gerookte heilbot (123285)
• 2 kg geschilde aardappelen (119791)
• 150 g roomboter, in blokjes (67098)
• 1,5 kg zalm (vers: 123613 of diepvries: 110605) – schelvis (119978) – kabeljauw (vers: 123604 of diepvries: 122498)
    gemengd naar keuze
• 10 stuks krabpoot (121032)
• 50 g zeewierkaviaar (119467)


> Deze ingrediënten toevoegen aan winkelwagen

Bereidingswijze

1. Kook 1,5 kg venusschelpen met de brunoisegroenten, sjalot, takjes tijm en 500 ml witte wijn.

2. Haal de zeevruchten uit de schelp, zet opzij en zeef het vocht door een neteldoek.

3. Breng nu het kookvocht, water, visbouillon, culinaire room en de gerookte heilbot aan de kook.

4. Reduceer tot de helft en zeef de gerookte heilbot uit de saus.

5. Haal bolletjes uit de aardappelen met een parisiennelepel en stoom deze gaar, hou warm.

6. Verdeel de vis in stukken, kruid peper en zout en stoom op 72 °C gedurende ± 10 minuten, hou warm.

7. Verwarm de krabpoten en kook de rest van de venusschelpen als garnituur.

8. Werk de saus af met de klontjes boter, breng eventueel op smaak met peper en zout.

9. Presenteer de vis, schelpenvlees, krab, venusschelpen en aardappelbolletjes in een diep bord en werk af met de saus en de zeewierkaviaar.


Foodcost tip

Voor de vis kan je ook visserspotje gebruiken (56321).

Je kan ook een deel van de brunoisegroenten alsgarnituur in de saus gebruiken i.p.v. bij de venusschelpen.

Gebruik de rest van de aardappelen in een soep alsbindmiddel of maak er aardappelpuree van.

 

Tip

Vervang de venusschelpen door mosselen.


Vegetarische versie

Vervang de vis door koraallinzen (121860) en werk met groentenbouillon (35220).

 

Take away versie

Bind de saus met Hollandaisegourmet (31672) voor iets meer stabiliteit.