Steak van everzwijn met traag gegaard spek, puree van parmezaan

 10 personen      Hoofdgerecht   

Ingrediënten 

• 1 kg spek ongezouten (113446)
• 50 g zeezout (36251)
• 500 ml water
• 20 g wildfond (74268)
• 150 ml rode porto (43566)
• 1 stuk tijm (29720) – laurier (36353) – steranijs (112394)
• 500 g bospaddenstoelen, assortiment naar eigen smaak (57426)
• 2 kg aardappelen, geschild (119791)
• 250 g parmezaan, blok (54384)
• 1 L water
• 100 g gebonden kalfsjus (74142)
• 20 g peperpuree (35659)
• 2 kg everzwijnfilet, verdeel in 10 steaks (122861)
• 100 ml vloeibare boter (21724)


> Deze ingrediënten toevoegen aan winkelwagen

Bereidingswijze

1. Leg het spek 24 uur in water met zeezout, spoel af en dep droog met keukenpapier.

2. Breng het water met de wildfond en rode porto aan de kook, laat afkoelen.

3. Verpak het spek met het vocht en de kruiden vacuüm. Gaar 10 uur op 65 °C, koel snel terug.

4. Bak de bospaddenstoelen kort aan, laat uitlekken in een zeef en hak met een mes fijn.

5. Maak van de aardappelen puree, zonder te veel vocht toe te voegen.

6. Rasp de parmezaan fijn en voeg toe aan de puree, samen met de bospaddenstoelen. Maak hiervan duchessetorentjes of een ander vorm naar keuze.

7. Breng water aan de kook en voeg de gebonden kalfsjus toe. Laat even doorkoken tot de gewenste dikte. Werk de saus verder af met de peperpuree, hou warm.

8. Kruid de everzwijnsteaks met peper en zout, bak mooi aan in de vloeibare boter en gaar verder naar wens.

9. Snij het spek in stukken (grootte naar wens) en bak mooi aan in de pan van het everzwijn.

10. Voor de presentatie: verwarm de puree en de everzwijnsteak met het spek, serveer de saus mee op het everzwijn of serveer apart.


Foodcost tip

1. Maak eigen jus door de met restjes van everzwijn.

2. Lak het spek met een honinglakage voor het serveren.


Vegetarische versie

Vervang het everzwijn door no beef burger (121978) en vervang spek door bulgur en groene linzen (11602).

 

Take away versie

Geef extra groenten bv. gekruide spinazie (48558) of pastinaak met honing (116328).