De zomer is het ideale moment om uit te pakken met nieuwe trends. Van mindful aperitieven tot gefermenteerde ingrediënten en culturele foodswaps. Genoeg inspiratie om de hele zomer verrassende gerechten te serveren. Solucious is alvast je compagnon de route om er een absolute topzomer van te maken. Weer of geen weer!
Een leuk terras en voldoende (en goed) personeel zijn slechts twee elementen voor een goed draaiende horecazaak. Maar wat zet je deze zomer op het menu? Ga je voor trends of klassiekers, voor multicultureel of typisch Belgisch? Met deze 5 tips kan je alvast de hipste gerechtjes op tafel zetten en flink besparen op je foodcost.
De dranktrend voor 2024? Mindful drinking: minder alcohol met evenveel smaak. Zorg daarom voor een goede mocktailkaart. Met non-alcoholische klassiekers én unieke mocktails. Mix bijvoorbeeld mandarijnsap met gemberbier, citroengras en steranijs. Of denk richting een margarita met gezouten watermeloen. Zo onderscheid je je van je concurrent.
Ons assortiment alcoholvrije cocktails is ruim. Koop de mocktails kant-en-klaar, zoals Mojito of Belgian Mule. Voeg ijs toe, werk af en serveer! Of mix zelf je mocktails met alcoholvrije gin, amaretti, spritz, martini ...
Foodsharing is in principe niks nieuws onder de zon. Al krijgt de trend deze zomer wel een flinke boost. Kleine, lichte gerechtjes die je over de hele tafel spreidt. Zowel bij de apero als bij de voor- en hoofdgerechten. Door het eten per tafel te delen en de juiste porties daarbij goed in te schatten, bestellen gasten vaak meerdere porties en blijft er minder voedsel over. Win-win. Voor klant én keuken.
Check onze recepten voor foodsharing: kleine gerechten met verrassende producten én aan lage foodcost.
Gasten hunkeren steeds vaker naar nieuwe smaken en keukens wanneer ze hun voeten onder tafel schuiven op restaurant. Wil je scoren? Denk dan aan gerechten met Mexicaanse, Japanse, Aziatische of Mediterraanse invloeden. En ook kleine foodswaps zijn populair. Werk je carpaccio af met geroosterde sesamdressing en krokante wasabi noriten. Of rooster je bloemkool met unagisaus en tempura. Of vervang room simpelweg door kokosmelk. Zo krijg je de wereld op je bord zonder dat je keukenteam zich moet verdiepen in een specifieke keuken.
Je gerechten of aperitief pimpen met Japanse invloeden? We hebben nog meer suggesties voor je voor-, hoofd- en bijgerechten!
Minder vlees en meer groenten: dat is wat veel gasten willen. Denk daarom outside of the box met een rodebietensteak, pulled portobello of een bolognese met linzen. Groenten vormen de ultieme basis voor een lekker gerecht. Ook gefermenteerde ingrediënten zijn daarbij trending. Fermentatie sluipt vanuit de gastronomische keuken andere horecazaken binnen. Door overgebleven groenten, schillen of kruiden te fermenteren – ga je voor minder overschot én een lagere foodcost. Met gepekelde rode ui of de crunch van een ingemaakte komkommer maak je je gerechten ook net dat tikkeltje specialer.
Serveer eens een compleet ander stuk van het dier. Dat kost meestal minder dan de populaire onderdelen, en smaakt daarbij ook nog eens uitzonderlijk goed. Deze kop-tot-staart-filosofie – waarbij je alle onderdelen van het dier serveert – zorgt voor een bewuste én duurzame manier van koken en consumeren. Experimenteren is toegestaan!