Foodcost van veggie en vegan gerechten verlagen

Hoe verlaag je de foodcost van veggie en vegan gerechten?

In een keuken speelt de foodcost natuurlijk een grote rol. Je vraagt je misschien af of veggie koken duurder uitkomt. We kunnen je geruststellen: veggie hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, het kan je zelfs geld besparen. Het hangt allemaal af van welke producten je gebruikt en hoe je dierlijke producten wil vervangen. 

In samenwerking met

Ontdek Proveg


Foodcost-tips voor veggie en vegan

1. Vergeet de peulvruchten niet

 Heel vaak wordt vlees vervangen door een ‘vleesvervanger’, maar er zijn ook peulvruchten. Peulvruchten zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, lang houdbaar én goedkoop, vaak goedkoper dan goedkoop vlees. Bovendien ook gezond (we eten er nu veel te weinig van) en milieuvriendelijk.

 Er bestaat een heel gamma aan peulvruchten: bonen, kikkererwten, linzen, sojabonen. Ontdek ons assortiment hier.

2. Houd de portiegrootte van vleesvervangers onder controle

 De maximaal aanbevolen hoeveelheid vlees per dag is slechts 100 gram. Ook voor vleesvervangers is de aanbevolen hoeveelheid rond de 100 gram per dag (afhankelijk van het eiwitgehalte van het gekozen product). Door je porties af te stemmen op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, houd je ook de foodcost onder controle. 

 De aangepaste hoeveelheid vleesvervanger vul je aan met voldoende groenten. Op die manier kom je makkelijker tegemoet aan de aanbevelingen van de overheid.

3. Combineer verschillende soorten eiwitrijke bronnen

 In veel gerechten kan je een mix maken van:

  1. peulvruchten (zoals linzen, rode bonen)
  2. en/of vleesvervangers (zoals falafel, tofu)
  3. en/of vleesvergeter (zoals vegan gehakt)

 Op die manier houd je de foodcost laag én leer je je publiek wennen aan peulvruchten. Enkele voorbeelden:

  • Parmentier met een mix van veggie gehakt en linzen of gehakte champignons.
  • Chili met een mix van kidneybonen of zwarte bonen en veggie gehakt. Werk af met een zure room op basis van sojayoghurt Greek Style.
  • Tajine met kikkererwten of linzen. Werk af met balletjes falafel, geroosterde cashewnoten of amandelen en wat sojayoghurt.

Benieuwd hoe je met goedkope peulvruchten aan de slag gaat?
    Lees onze recepten en praktische tips met deze smaakmakers

4. Weet hoe je de goedkopere vleesvervangers kan gebruiken

 TVP (textured soja protein), in de volksmond ‘sojabrokjes’, is een erg goedkope vleesvervanger. Vooral de kleine brokjes (neem de fijnste) kunnen perfect dienen als gehakt in getomateerde sauzen. Leer ze te gebruiken.

 Sta je open voor wat meer speciale ingrediënten? Denk dan aan tofu, seitan of tempeh. Tofu is een redelijk goedkope vleesvervanger, tempeh en vooral seitan zijn aan de duurdere kant.

5. Bereken je foodcost per periode

 Met bovenstaande tips heb je al heel wat bespaard op je foodcost. Dat betekent dat je niet hoeft te blijven hangen in de zoveelste goedkope veggieburger jaren 80-stijl, maar dat je kan investeren in de betere vleesvergeters, die vaak iets duurder zijn dan vlees. Deze nieuwste generatie benadert qua smaak en textuur heel goed ‘the real deal’.

 Door je foodcost niet alleen per gerecht maar ook per week of per maand te berekenen kan je deze meerkost opvangen en kom je over de hele lijn wellicht nog steeds goedkoper uit. Hier vind je een overzicht van zo'n vleesvergeters.

De prijs van het veggie gerecht 

Maak je veggie gerechten goedkoper dan de opties met vlees en vis. Lukt dat niet? Maak je veggie aanbod dan in ieder geval niet duurder dan de vleesgerechten.

Wil je de keuze voor veggie aanmoedigen? Voorzie een beloning voor wie voor veggie kiest. Dat kan een gratis soepje zijn, een stuk fruit als dessert of een stempel op je spaarkaart voor een wedstrijd.

Bij Euro Space Center kennen ze hun budget

Heel wat mensen gaan ervan uit dat vegetarisch koken duurder is. Dat is nochtans helemaal niet het geval, zo meent Olivier, keukenverantwoordelijke van het Euro Space Center.

Euro Space Center gaat volop voor veggie

“Je moet gewoon slim gerechten samenstellen, met ingrediënten van goede kwaliteit, die rijk zijn aan proteïnen. In feite heb je van heel wat producten maar kleine hoeveelheden nodig. Zelfs als ze dus iets duurder in aankoop zijn, komt het uiteindelijk voordelig uit."

Olivier Accindinus,
Keukenverantwoordelijke Euro Space Center


  Lees hier hoe hij hun kaart vegetarischer maakt.

Op zoek naar nog meer tips?

Hoe je het rendement van je veggie gerechten verhoogt door enkele kleine aanpassingen aan je menu?
    Lees onze blog met do's en don'ts voor je veggie menu

Benieuwd hoe je met goedkope peulvruchten aan de slag gaat? 
    Lees onze praktische tips over deze smaakmakers


Nog meer inspiratie? 

Tips voor je menuOntdek praktische tips en recepten over veggie en vegan koken, zoals:

 Inspirerende recepten
 Veggie met lage foodcost 
 Do's en don'ts voor je menu 
 Hoe vervang je makkelijkst een ei
 Ruim assortiment

ONTDEK AL ONS VEGGIE-ADVIES  

Ook interessant voor jou