Pasta: vers, diepvries of droog?

Snel naar

  

Welke pasta past het beste bij jouw keuken?

Smaakt verse pasta anders dan diepvriespasta? Wat is het voordeel van droge pasta? En meer! Lees al onze tips.

Klik op de knoppen en ontdek de verschillen tussen diepvries, verse en droge pasta.

uniek omdat... uitzicht en geur smaak waste bereiding & tijd

Unieke voordelen

Diepvries (€€)

  • Constante kwaliteit
  • Snel qua bereiding
  • 100% smaakbehoud na éénmalige regeneratie
  • Makkelijke portionering
  • Ideaal voor catering

Vers (€€€)

  • Topkwaliteit: artisanaal bereid in industriële omgeving (volume), ‘edele’ harde tarwe, de persing is meestal in bronzen mallen
  • 100% smaakbehoud na éénmalige regeneratie
  • Kant en klaar, gebruiksvriendelijk, snel klaar
  • Ruim assortiment: zo bied je een variabel (suggestie)menu aan.
    (1) Klassiek: spaghetti, linguini, tagliatelle, lasagnevellen, ... (2) Gevuld: veel smaken, ook seizoensgebonden. 
  • Ideaal voor restauratie en traiteur

Droog (€)

  • Constante kwaliteit
  • Goedkoper dan vers en diepvries
  • Rendement & stockage
  • Ideaal voor grootkeukens en grote hoeveelheden

Uitzicht en geur

Diepvries (€€)

  • Basissmaak, neutraal van kleur

Vers (€€€)

Absolute topper

  • Klassiek: de licht gele kleur van het eigeel en de ‘snit’ is alles overtreffend, zowel voor als na koken.
  • Gekleurd, bv. tomaat, spinazie, rode biet, inktvis: mooie kleur na kookproces.
  • Gevuld, bv. ravioli: de vulling blijft smaakvol

Droog (€)

  • Enorme varia in uitzicht na koken, van lichtgelig tot vaalgrijs, hier scoren de A-merken zichtbaar beter dan C-merken.

Smaak

Diepvries (€€)

  • Neutrale smaak van pasta zonder meer

Vers (€€€)

  • Blijft bij uitstek kwalitatief de lekkerste pasta, smaakvol

Droog (€)

  • Neutrale smaak: neemt makkelijk smaak van saus of bijkomende ingrediënten over.
  • Opletten met sommige C-merken die een vale smaak hebben.
  • Door extra smaken aan water toe te voegen (kruiden-, groente- of kippenbouillon, specerijen) kan de pasta smakelijker gemaakt worden.

Waste

Diepvries (€€)

  • Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd

Vers (€€€)

  • Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd
  • Open verpakkingen: snel verwerken. 
  • Niet echt geschikt om in te vriezen, enkel voor korte periodes (max. 2-tal weken). Let op waterafzetting en kristallisatie

Droog (€)

  • Je neemt wat je nodig hebt, geen afval indien goed geportioneerd
  • Wel rekening houden met rendement zodat er niet te veel gekookt wordt.

Bereiding & tijd

Diepvries (€€)

  • 30 sec - 2 min., afhankelijk van leverancier en type pasta. 
  • Opwarmen: (1) stoom (combi)-oven, (2) regeneratietoestel, (3) bain-marie: stabiel, let op voor uitdroging
  • Rendement: neemt weinig tot geen vocht op, 1 kg blijft ±1 kg
  • Geschikt voor kleine & grote hoeveelheden, allround product

Vers (€€€)

  • 3 - 4 min., heel snel klaar, geschikt voor à la minute bereidingen: koken en serveren
  • Opwarmen: (1) koken (2) Bij bain-marie: stabiel, let op voor uitdroging
  • Rendement: neemt weinig tot geen vocht op, 1 kg blijft ±1 kg
  • Maar, na afkoeling moeilijk terug op te warmen

Droog (€)

  • 7 - 16 min., rekenen vanaf water begint te koken
  • Perfect om te regenereren of bain-marie.
  • Rendement: neemt vocht op tijdens en na het koken (1 kg wordt ±3 kg)
  • Sommige merken voegen kippeneiwit toe. Dat bevordert de kookbestendigheid aanzienlijk en zo overkook je de pasta niet.
  • Bij grote hoeveelheden: voldoende roeren om aankleven en samenkleven te voorkomen. Of meng met olie na koken.
  • Maar, veel energie nodig tijdens het koken (en dus hogere energieprijs)

Bekijk hier hoe je de pasta gebruikt in een gerecht

Pasta bolognaise

Eén gerecht op drie verschillende manieren:
met droge, diepvries of verse pasta.

Welke verkies jij?


Bekijk de recepten 

Ontdek ons assortiment pasta


Diepvriespasta

 Klassiek of gevuld.
 Constante kwaliteit en 100% smaakbehoud.
 De snelste in bereiding. 



Bekijk het aanbod 


Verse pasta

 Diverse soorten: klassiek of gevuld.
 Topkwaliteit & 100% smaakbehoud.
 Ideaal voor à la minute bereiding.


Bekijk het aanbod 


Droge pasta

 Ruim aanbod: nationale en eigen merken, groot- en kleinverpakking.
 Hoog rendement
 De goedkoopste in aankoop.



Bekijk het aanbod