Ovenrisotto met erwtjes, prei en dubbele spek van aubergine en rijstpapier 

 10 personen      Hoofdgerecht       Vegetarisch & vegan  

In samenwerking met

 In samenwerking met Flora Professional In samenwerking met Violife  In samenwerking met Ardo  In samenwerking met Eva vzw


Ingrediënten voor 10 personen:

Voor de spek van aubergine en rijstpapier
  • 1 kg aubergines in dunne repen (29622)
  • 4 - 5 vellen rijstpapier (114333)
  • Marinade:
  • 75 ml ahornsiroop (123473)
  • 75 ml sojasaus (34341)
  • 150 ml olijfolie (66165)
  • 15 ml bleke miso (123274)
  • 6 g knoflookpoeder (36335)
  • 6 g gerookte paprikapoeder (34473)
  • 6 g zout (112418)
  • 4 g zwarte peper (110762)

Bereidingswijze: lees verder hieronder

 

Voor de risotto
  • 500 gr risottorijst (11785)
  • 1 kg preien (dunne halve ringen) Ardo (48964)
  • 500 g diepvrieserwtjes Aro (48860)
  • 1,8 l groentebouillon (74506)
  • 250 ml Flora Plantaardige room (123206)
  • 4 el edelgist (= gistvlokken of nutritional yeast, is niet hetzelfde als gewone gist)
  • olijfolie (66165)
  • tijm (36573)
  • peterselie (53318)

Bereidingswijze

1. Dubbele spek van aubergine en rijstpapier

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.

    Spek van aubergine
  • Bestrijk de aubergineplakken met de marinade en laat 30 minuten inwerken.
  • Wees niet té kwistig met de marinade om een knapperig resultaat te bekomen.
  • Schik de auberginerepen op roosters of bakplaten en bak in ca 20-30 minuten op 180°

    Spek van rijstpapier
  • Snijd de rijstvellen voorzichtig in dunne repen.
  • Leg 2 repen op elkaar en haal ze door lauw water.
  • Wrijf het water eraf en haal ze door de marinade.
  • Verwijder het teveel aan marinade en schik de repen op een bakplaat.
  • Bak in 10 minuten knapperig op 180°C.
  • Laat afkoelen en verkruimel.

  

2. Risotto

  • Meng de ui en de knoflook met olijfolie in GN-schalen.
  • Voeg de prei toe en laat enkele minuten bakken. Kruid met peper, zout en tijm.
  • Voeg de rijst toe en meng grondig (alle korrels moeten met olie bedekt zijn).
  • Voeg de warme groentebouillon toe en laat 30 minuten onder het deksel garen in de oven. 
  • Voeg de erwtjes toe en laat nog 5 à 10 minuten verder garen, afhankelijk van de zachtheid van de korrel op dit punt. Voeg indien nodig extra bouillon toe.
  • Roer de sojaroom en de edelgist door de risotto en warm nog even door. Kruid naar smaak.
  • Verdeel de risotto in diepe borden.
  • Leg hierop enkele reepjes aubergine bacon en hierover wat crispy rijst-bacon.
  • Serveer met gehakte peterselie of verse tijm.
  • Tip: bestrooi met kaas van Violife

Nog meer inspiratie? 

Tips voor je menuOntdek praktische tips en recepten over veggie en vegan koken, zoals:

 Inspirerende recepten 
 Veggie met lage foodcost 
 Do's en don'ts voor je menu 
 Hoe vervang je een ei?

ONTDEK AL ONS VEGGIE-ADVIES  

Ook interessant voor jou