Hoe peulvruchten doen eten op een laagdrempelige manier?

Zonder drempel overtuigen met peulvruchten

4 leuke manieren om peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen, te introduceren bij je leerlingen, klanten, patiënten, ...

1. Start met iets dat ze kennen

 Hamburgers en gehaktballen zijn populair bij kinderen. Vervang het vlees door linzen of bonen. Of combineer gehakt met peulvruchten zodat ze kunnen wennen aan de smaak.
Voor kieskeurige eters is dit een slimme keuze, omdat ze eerder geneigd zijn een gerecht te proberen dat hen bekend voorkomt.

 Hummus, traditioneel gemaakt van kikkererwten, is een favoriete dip van velen. Wist je dat je het met bijna alle gekookte peulvruchten kunt maken? Vervang gewoon de kikkererwten door gekookte linzen of bonen in het recept. Probeer smaken aan je hummus toe te voegen waarvan je weet dat je eters ze lekker vinden, zoals rode paprika of zongedroogde tomaat.


2. Denk aan de textuur

 Veel kinderen hebben een hekel aan de "papperige" textuur van bonen. Dit kan worden verholpen door te koken met gedroogde bonen in plaats van bonen uit blik, wat een veel smakelijkere textuur oplevert. Gedroogde bonen moeten voor het koken een nacht worden geweekt.


3. Gebruik het in je favoriete soepen en sauzen

 Van gekookte linzen, bonen en erwten kan makkelijk puree gemaakt worden. En door soepen, stoofschotels en zelfs sauzen worden geroerd.

 Ze voegen diepte en smaak toe

 En helpen ook uw soepen en stoofschotels te verdikken, zodat ze hartiger en voedzamer worden.


4. Bewaar ruimte voor het dessert

 In veel desserts worden bonen verwerkt, omdat ze een milde smaak hebben en rijkdom en vochtigheid kunnen toevoegen aan gebakken goederen. Gekookte zwarte bonen kunnen ook eieren vervangen in veel chocoladecake- en brownierecepten. Niemand zal het verschil merken!

 In de Oost-Aziatische keuken wordt zoete bonenpasta vaak gebruikt in desserts zoals maancakes en gestoomde broodjes. Je kunt gemakkelijk bonen toevoegen aan uw eigen desserts door een zoete bonenpasta te maken van gepureerde rode bonen en bruine suiker.

Ontdek: