AZ Sint-Blasius zet veggie in de kijker

We spraken met aankoopverantwoordelijke Zeno Vanhoeck over hoe zij regelmatig veggie koken voor hun collega's en patiënten. Hoe pakken zij dit aan?

Toen de grootkeuken van het AZ in Dendermonde en Zele twee jaar geleden terug in eigen beheer kwam, viel de keuze op Solucious als structurele partner. En daar hebben ze bij AZ Sint-Blasius nog geen moment spijt van. Met hun deelname aan de VeggieChallenge in maart groef het keukenteam van het ziekenhuis nog dieper in het ruime plantaardige aanbod van Solucious. We spreken een tevreden Zeno Vanhoeck, teamcoach op de voedingsdienst en aankoopverantwoordelijke.

Waarom Solucious?

Persoonlijk contact en flexibiliteit. Voor Zeno zijn dat de twee troefkaarten van Solucious


“ Het directe contact met accountmanager Sammy maakt van onze samenwerking een succesverhaal. Ik kom hem geregeld tegen op horecabeurzen en we hangen van tijd tot tijd aan de lijn.

Zeno Vanhoeck, teamcoach voedingsdienst en aankoopverantwoordelijke AZ Sint-BlasiusWij werken als ziekenhuis met heel veel verschillende diëten, aangepaste voedselconsistenties, enzovoort. Solucious is een schoolvoorbeeld voor maatwerk. Zij kijken altijd naar onze noden. Ook toen we vorig jaar halsoverkop besloten om deel te nemen aan de VeggieChallenge in maart – de start van een traditie, zo blijkt – konden we op hen rekenen."

Zeno Vanhoeck,
Teamcoach op de voedingsdienst en aankoopverantwoordelijke AZ Sint-Blasius


Ontdek zelf onze service. Registreer je meteen!

AZ Sint-Blasius zet veggie in de kijker

Vakker veggie op het menu

Maart stond dus in het teken van vegetarische gerechten in het AZ. Het tweede menu is dan steevast veggie. Maar daar stopt het niet.

“Sinds maart 2022 zijn 50 tot 75% van onze tweede menu’s doorheen het jaar ook vis- en vleesloos. De trend is dus blijven hangen!

De laatste jaren zien we dat bewustzijn ook enorm groeien. Mijn vriendin is vegetariër en zelf eet ik ook vrij weinig vlees. Op die manier luisteren we naar een groeiend deel van onze maatschappij.”

Euro Space Center gaat volop voor veggie

Uitdagingen tackelen

Of vleesvervangers en -vergeters een extra uitdaging vormen in de keuken van AZ Sint-Blasius? Ja. Maar daar houden ze wel van.

Kwaliteitsproducten...

“Het start bij de juiste kwaliteit. Solucious heeft zowel De Vegetarische Slager als Greenway in het aanbod. Met die kwaliteitsproducten werken we sinds vorig jaar frequent. Denk aan de NoBeef burgers, vegetarische wokreepjes, NoChicken Chunks ... En als een merk uitverkocht is, zoekt Solucious binnen het ruime assortiment naar een alternatief."

...aan lage prijzen...

“Om de foodcost onder controle te houden, bieden we altijd een vleesvergeter aan én een gerecht met meer groenten. Denk aan eenpansgerechten zoals een goede wok, een curry met bloemkool en kikkererwten of tortellini met een pestosausje.”

...én voldoende vullend

“We zorgen in elk gerecht voor een evenwichtige voedingsbalans, veggie, vlees of vis. Is de vleesvergeter wat kleiner? Dan serveren in verhouding we meer groenten of koolhydraten. Niemand gaat hier met honger naar buiten (lacht).”

AZ Sint-Blasius zet veggie in de kijker

Teamwork achter de schermen

Een veggie menu? Dat vraagt teamwork.

“Waar we inspiratie halen?

 We kijken regelmatig naar de leverancier zelf. Die bezorgt ons recepten om met zijn producten aan de slag te gaan.

 Daarnaast zitten we ook frequent samen met de koks. Vaak start dat vanuit een overschot van een product: hoe maken we daar een lekker vegetarisch gerecht van?

 We doen zelf ook online research naar lekkere én haalbare recepten.

 En ook ons ziekenhuispersoneel zelf is waardevol in dat proces. We hebben heel wat vegetariërs op de werkvloer. Hun feedback, ideeën en suggesties zijn uit het leven gegrepen. Zij weten wat lekker is en wat werkt."

Ontdek zelf onze veggie en vegan recepten!

Zeno's ultieme tip?

“Dat is mijn tip naar andere (groot)keukens toe die veggie op de menukaart willen: werk samen. Vraag hulp en trek aan de mouw van wie er veel van kent. Op horecabeurzen bijvoorbeeld, waar Solucious ook staat. Samen raak je gewoon verder.

Nog meer ervaringen over vegetarisch koken

Ontdek alles

De beste tips voor je budget, menu, de producten, ...

Ontdek praktische tips en recepten over veggie en vegan koken voor professionals, zoals:

 Inspirerende recepten 
 Veggie met lage foodcost 
 Do's en don'ts voor je menu 
 Hoe vervang je een ei?
 Welke producten gebruik je best

Ontdek alles
Zo doen ze dit

Euro Space Center gaat voor veggie

Olivier, keukenverantwoordelijke van het Euro Space Center vertelt hoe zij hun kaart vegetarischer maken.

"Je kan heel lekkere en ‘vullende’ maaltijden maken zonder dierlijke producten. Met de juiste kruiding en lekkere ingrediënten. Je vindt alles wat je nodig hebt in het Solucious-assortiment.”

Zo doen ze dit
Lees Gregory's tips

5 vegan tips van Le Botaniste

In restaurant Le Botaniste serveren ze enkel 100% vegan en biologische gerechten. Gregory, mede-oprichter en chef, legt uit over de favoriete vegan gerechten en producten.

"Voorzie voor je vegetarische klanten ook eens iets anders. Mensen zijn zeer aangetrokken tot wat Oosters is. Een curry is altijd al het bestverkopende gerecht geweest."

Lees Gregory's tips

Unieke services van foodservicebedrijf Solucious

 Persoonlijk contact en flexibiliteit
 Ruim assortiment aan goede kwaliteit en prijzen
 Nuttige recepten en inspiratie

Meer weten? 

Contacteer je accountmanager  

Of ontdek de unieke services van Solucious

Nog meer klantverhalen

betrouwbare horecaleverancier met unieke track-and-trace service


Waarom The Huggy's Bar voor Solucious kiest

  Tijdsbesparing door makkelijk online bestellen
  Huismerken met mooie prijs-kwaliteitsverhouding: controle over je kosten.
  Professionele speler die zich flexibel kan opstellen.

“ De betrouwbare, eersteklas service en het zeer grote assortiment aan competitieve prijzen maakte de keuze voor Solucious vanzelfsprekend. 

Thomas Mémurlin
CEO The Huggy's Bar 


bekijk de case study  

Connecteer jouw bestelsysteem met Solucious

  Zo is de foutenmarge kleiner. 
  Hou je makkelijker controle over je kosten.
 Loopt vooraadbeheer gestroomlijnd en volledig automatisch.

Dankzij onze samenwerking met Solucious en Growzer kunnen we prijzen automatisch aanpassen en in realtime bekijken welke producten we wanneer verkocht hebben en hoeveel die hebben gekost

Jelle Lissens
Food & Beverage Quality Controller bij Bavet


bekijk de case study  Ontdek alle klantverhalen  
Wie is Solucious? 

Solucious is een 100% Belgische groothandel met een ruim assortiment food- aan scherpe prijzen. Als foodservicebedrijf van Colruyt Group leveren we aan meer dan 25.000 professionele klanten. We zijn een horeca groothandel, maar ook een foodservicepartner voor grootkeukens, bedrijven, scholen en overheden. We maken het je graag makkelijk. Want elke minuut in jouw keuken telt. Je bestelt alles eenvoudig online, wij leveren dit tot aan jouw voorraadruimtes. Volgens afspraak natuurlijk, want onze betrouwbare service is vanzelfsprekend. 


Jelle Lissens Food & Beverage Quality Manager Bavet“Omdat wij op Solucious kunnen bouwen – op hun uitgebreide aanbod, betrouwbare leveringen en innovatieve oplossingen – kunnen onze teams in alle Bavet-vestigingen meer tijd besteden aan zaken die er echt toe doen.”
Jelle Lissens Food & Beverage Quality Manager Bavet