Lees onze praktische tips en weetjes over peulvruchten.
1. Ready to use
Easybag, blik of bokaal
Smaak & gebruik
- Vocht kan gerecupereerd worden als bindmiddel: aquafaba. Ideaal om eiwit te vervangen.
- Zachte en meer smeuïge beet (tov diepvries)
- Direct na openen koud of warm te gebruiken
Waste & houdbaarheid
- Geconserveerd dus lang houdbaar
- Makkelijk te bewaren op kamertemperatuur
Wat is easybag?
- Minder afval door de lichte verpakking
- Heel makkelijker te openen
- Heeft verder dezelfde kwaliteiten als blik
Tip:
- De easy-bags van Bonduelle werden al licht op smaak gebracht met bouillon.
Sous-vide
Smaak & gebruik
- Afgieten niet nodig (ook geen aquafaba)
- Kleur en beet optimaal
- Zachte en meer smeuïge beet (tov diepvries)
- Direct na openen koud of warm te gebruiken
- De sous-vide-producten van Bonduelle zijn naturel, zonder kruiding.
Waste & houdbaarheid
- Eeuwig recycleerbare verpakking
- Geconserveerd dus lang houdbaar
- Makkelijk te bewaren op kamertemperatuur
Wat is sous-vide?
- Niet hetzelfde als gewoon in blik
- Uniek stoomproces: product wordt in het blik gestoomd (onder vacuüm).
- Hiervoor wordt een minimale hoeveelheid vocht toegevoegd
- Dankzij de vacuüm verpakkingstechniek koop je netto meer groente: goed voor je foodcost
Diepvries
Smaak & gebruik
- Stevige bite
- Pure ingrediënten of kant-en-klare groentemix
Waste & houdbaarheid
- Makkelijk te portioneren: vermijd waste
- Recycleerbare verpakking
- Diepgevroren dus lang houdbaar
Tip:
- Win tijd in je keuken: sommige peulvruchten zijn voorgestoomd. Zoals het Minute-gamma van Bonduelle.
2. Droog, onverwerkt
In een zak
Smaak & gebruik
- Onverwerkte, gedroogde producten
- Vaak wat goedkoper dan reeds verwerkte varianten
- Eerst koken om de lectines onschadelijk te maken
--> Langere bereidingstijd: weken, dan koken - Vocht van het weken = aquafaba
- Moeilijker te bereiden: je moet erbij blijven door risico op overschuim en aanbranden tijdens koken
Waste & houdbaarheid
- Lang houdbaar
- Makkelijk te bewaren op kamertemperatuur
Nog meer tips
1. Introduceer het stap voor stap
In veel gerechten kan je een combinatie maken van een peulvruchten en vlees(vervangers). Op die manier houd je de foodcost laag én leer je je publiek wennen aan peulvruchten. En kan je stap voor stap meer peulvruchten introduceren.
Enkele voorbeelden
- Gebruik in een parmentier een mix van (veggie) gehakt en linzen, of gehakte champignons.
- Gebruik in een chili een mix van kidneybonen of zwarte bonen en (veggie) gehakt, en werk af met een zure room.
- Gebruik in een tajine kikkererwten of linzen en werk af met gehakt- of falafelballetjes en enkele geroosterde cashewnoten of amandelen
Hoe je anderen nog kan overtuigen om peulvruchten te eten? Lees onze tips hier.
2. Een volwaardige maaltijd?
Voorzie 150 à 200 gram gekookte peulvruchten per persoon.
Dat is 50 à 100 g droge peulvruchten per persoon.
3. Gebruik aquafaba
Maak gerechten klaar met aquafaba, het kookwater van de peulvruchten. Een alternatief voor opgeklopt eiwit. En vegan! Super handig dus om bijvoorbeeld vegan chocomousse of meringue te maken.
4. Droge peulvruchten bereiden?
Laat ze eerst 6 à 8 uur weken in water. Dan moeten ze minder lang koken. Bij kikkererwten, witte, rode en bruine bonen is dat dan 45 minuten i.p.v. 3 uur. Het weken activeert bovendien enzymen, waardoor ze makkelijker verteerd kunnen worden en voedingsstoffen beter opgenomen worden.
Maar dit is niet bij alle peulvruchten. Droge linzen en spliterwten kan je meteen koken zonder weken.
5. Vul je voorraad gerust
Peulvruchten kunnen maandenlang worden bewaard zonder hun hoge voedingswaarde te verliezen. Ideaal om in 1 keer een grotere voorraad in te slaan (en te genieten van hoeveelheidskortingen).