Donderdag, 4 Mei 2023 om 15:00

Solucious is het eerste foodservicebedrijf met elektrisch gekoelde vrachtwagens

Solucious zet een belangrijke stap in duurzaam transport en neemt vijf volledig elektrisch gekoelde vrachtwagens in gebruik. Deze elektrische vrachtwagens bevoorraden onze professionele klanten in de Brusselse binnenstad en stadsrand, en dat op basis van 100% groene energie. Hiermee onderstreept Colruyt Group haar ambitie om tegen 2035 al haar goederentransport zero-emissie te organiseren.

Vanaf begin mei neemt Solucious als eerste foodservice bedrijf in België vijf volledig elektrische koelvrachtwagens in gebruik. De trucks zijn door hun elektrische aandrijving niet alleen zero-emissie en dus milieuvriendelijker, maar ook veel stiller dan traditionele vrachtwagens. Het gaat om twee Scania en drie Volvo vrachtwagens. Gradius, dochteronderneming van Equans, voorzag deze trucks van een koelinstallatie, isolatiekasten en een laadlift. Het project kwam tot stand met de steun van VLAIO. 

Door te streven naar zero emission bevoorraden we onze klanten steeds groener en tegelijk efficiënter en kostenbewust. Zo maken we ons werk niet alleen groener, maar ook makkelijker en goedkoper voor de klanten, ook op de langere termijn. Door voor Solucious te kiezen dragen onze klanten dus bij aan een groenere mobiliteit.

Peter Vanden Avenne, Verantwoordelijke Supply Chain bij Solucious: "Duurzaam ondernemen loopt als een rode draad door alle activiteiten van Colruyt Group. We willen een leidende rol spelen in de overgang naar een duurzamer transport en deze gekoelde elektrische vrachtwagens zijn daar opnieuw een concreet bewijs van. Ik ben erg trots op het feit dat we hier innovatief mee aan de slag gaan, terwijl de technologie nog in volle ontwikkeling is."

Pilootproject

Met de ingebruikname van de vijf vrachtwagens testen we de impact van het verbruik van de koeling op de actieradius van de voertuigen, waarbij we momenteel schatten dat dat tussen 80 en 110 km is. Daarnaast bekijken we welke impact de oplaadtijden hebben op het flexibel inzetten van de vrachtwagens. Aan het Solucious distributiecentrum in Lot bouwden we een nieuwe oplaadinfrastructuur met twee snelladers van 180Kw die elk drie voertuigen kunnen laden. De trucks rijden overigens op basis van 100 % groene energie, opgewekt door de windturbines van Virya Energy.

Samenwerking met Gradius, Volvo en Scania

Nog nooit eerder werden dit type elektrische voortuigen voorzien van een koelinstallatie. Dit project is voor alle betrokken partners op vele vlakken dan ook een primeur.

Kurt Heidbüchel, Department Manager bij Gradius Transport Cooling: “Het leveren van emissieloze, gekoelde vrachtwagens voor Solucious sluit perfect aan bij de missie van Gradius en ons moederbedrijf Equans om klanten bij te staan in hun energie-transitie. De grootste uitdaging om deze duurzame oplossing te implementeren was het garanderen van een degelijke actieradius, aangezien de batterij ook nog een koelinstallatie moet aandrijven. Elke truck werd uitgerust met isolatiekasten van IFAC en Frigoblock FK25i-koelunits. Het is de eerste keer dat zo’n koelunits in elektrische vrachtwagens worden gebruikt.”

Volvo en Scania reageren positief op hun bijdrage aan het zero-emissietransportplan van Colruyt Group. “We zijn verheugd om samen met Colruyt Group duurzame transportoplossingen te mogen ontwikkelen en testen", zegt Frank Kimpe, Managing Director van Volvo Trucks Belgium. "De 3 FE Electric koelvrachtwagens zijn een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van zero-emissietransport in België. Samen met partners zoals Colruyt Group met een duidelijke visie met betrekking tot duurzaamheid, creëren we een impact. Het is aan ons allemaal samen om de uitdaging waar we voor staan aan te gaan."

Maxence en Robin aan het woord