In ’t Gasthuis in Mechelen experimenteert Vlaamse groentechef Seppe Nobels erop los met zijn unieke gezelschap vluchtelingen. Ze combineren Vlaamse topproducten met gekende smaken uit het thuisland. Een van hun internationale bereidingstechnieken? Pekelen. Knapperig, makkelijk én heerlijk zoetzuur. De ideale side of topping voor een plantaardig gerecht! We zoomen in.
Pekelen is een eeuwenoude traditie om groenten, vlees of vis langer te bewaren. Al gaat het vandaag vooral over de extra smaak en de malsheid die het proces oplevert. Gepekelde groenten zijn echte lifesavers. Het ideale antwoord op de lastminutevraag die keukens steeds vaker krijgen om snel iets plantaardig op het bord te toveren. Door te pekelen benut je je volledige voorraad én verlaag je bijgevolg je foodcost. Deze bereidingstechniek verdient dan ook een plekje in de duurzame keuken van de toekomst.
Creativiteit troef
Pekelen doe je op veel verschillende manieren, met diverse kruiden en toevoegingen. Je laat je creativiteit de vrije loop. Ook je overschotten werk je er makkelijk mee weg. In ’t Gasthuis gebruiken ze een Indische pekel voor hun radijzen, geïnspireerd door supervisor Sandip.
“Dankzij de pekel proef je zoet, zuur, bitter én zout. Die complexiteit is een geschenk. Een unieke smakencombinatie die gerechten naar een hoger niveau tilt en toch heel toegankelijk is.”
Seppe Nobels,
Chef bij 't Gasthuis
Pekelen doe je zo
De ideale pekelgroenten? Dat zijn de exemplaren die je aan het einde van de service over hebt. Met krokante, harde groenten krijg je het lekkerste resultaat! Denk aan seizoensgebonden goodies zoals knolselder, pastinaak, koolrabi of biet. Maar ook gepekelde radijzen zijn de ideale zoetzure afwerking in je veggie gerechten.
Zo pak je het aan:
- Breng water aan de kook en voeg wittewijnazijn, suiker en zout toe.
- Laat het geheel mooi oplossen en voeg kruiden toe naar wens. Seppe Nobels gebruikt kruidnagel, jeneverbes, steranijs, komijnzaad, kaneel en korianderzaad voor zijn radijzen.
- Maak de radijsjes schoon, snij ze in vier en doe ze in een glazen bokaal.
- Giet de pekelvloeistof erbij.
- Sluit de bokaal goed af en bewaar in de koelkast.
Tip! Gebruik de gepekelde groenten al na enkele uren. Hoe langer je ze laat staan, hoe dieper de smaken.
Nog meer ervaringen over vegetarisch koken
Wie is Solucious?
Solucious is een 100% Belgische groothandel met een ruim assortiment food- aan scherpe prijzen. Als foodservicebedrijf van Colruyt Group leveren we aan meer dan 25.000 professionele klanten. We zijn een horeca groothandel, maar ook een foodservicepartner voor grootkeukens, bedrijven, scholen en overheden. We maken het je graag makkelijk. Want elke minuut in jouw keuken telt. Je bestelt alles eenvoudig online, wij leveren dit tot aan jouw voorraadruimtes. Volgens afspraak natuurlijk, want onze betrouwbare service is vanzelfsprekend.
“Omdat wij op Solucious kunnen bouwen – op hun uitgebreide aanbod, betrouwbare leveringen en innovatieve oplossingen – kunnen onze teams in alle Bavet-vestigingen meer tijd besteden aan zaken die er echt toe doen.”
Jelle Lissens Food & Beverage Quality Manager Bavet