Het geheim van veggie vol smaak? Gepofte groenten!

Vlaamse groentechef Seppe Nobels toont hoe je de pure smaak van groenten maximaal behoudt: door ze te poffen.

Vlaamse groentechef Seppe Nobels staat sinds begin 2024 achter de potten en pannen van ’t Gasthuis in Mechelen. Hij kookt er samen met vluchtelingen en combineert internationale keukentechnieken met Vlaamse topproducten uit de streek. Steevast op het menu: gepofte groenten. Een makkelijke techniek voor veggie gerechten met een twist. En extra veel smaak! We gidsen je door de slimme keukentechniek.

Door groenten op de juiste manier te bereiden, creëer je al snel een origineel en smaakvol plantaardig gerecht. Dat doe je niet door ze te koken tot ze beetgaar zijn. Gekookte groenten smaken vaak enkel nog naar het gezouten water waarin je ze kookt. Het geheim volgens souschef Faeiq van ’t Gasthuis? Je groenten poffen. Je hoeft het warm water dus niet opnieuw uit te vinden voor meer smaak in je plantaardige gerechten.

Gepofte knolgroenten

Met een groene Michelinster op zak weet Seppe Nobels als geen ander hoe hij groenten moet klaarmaken. Al leert hij ook veel van zijn internationale collega’s, zoals souschef Faeiq, die uit Bagdad komt. Die tipt gepofte groenten. Een evidente kooktechniek uit zijn thuisland.

Seppe Nobels, oprichter en chef 't Gasthuis“De Iraakse keuken bulkt van de smakelijke groenten met heerlijke kruiden. Op het menu staat sinds kort een gepofte topper met kaneel, peterseliewortel en pastinaak. De karamel van de natuurlijke suikers, de malse binnenkant en de krokant buitenkant: daar doen we het voor!”

Seppe Nobels,
Chef bij 't Gasthuis
Geconcentreerde smaak

Groenten poffen klinkt spectaculair, maar eigenlijk doet je oven al het werk. En omdat er geen water aan te pas komt, krijgen je groenten een geconcentreerde smaak en vormen ze het middelpunt van je bord en smakenpallet.

De hoofdrolspelers in dit gerecht van ‘t Gasthuis: gepofte aardpeer / crème van knolselder / gegrilde pastinaak / gestoofde winterkool / gestoofde bonen met winterkool / chips van peterselie / jus van citroentijm

Hoe doe je dat?

  • Was de aardpeer goed, leg die op een bakplaat en kruid royaal af met kaneel, kruidnagel en besprenkel met een geutje olijfolie. Schuif de plaat 50 minuten in de oven op 160 graden.
  • Maak de pastinaak en de peterseliewortel klaar in de oven met olijfolie en zwarte peper. De peterseliewortel kruid je extra met oregano. Je bakt ze 35 tot 50 minuten op 160-180 graden.


Tip: open de oven eens om damp te laten ontsnappen voor een krokanter resultaat.

Poffen, pekelen of grillen: met veggie ben je zo vertrokken! Meer inspiratie vind je hier.

Nog meer ervaringen over vegetarisch koken

Ontdek alles

De beste tips voor je budget, menu, de producten, ...

Ontdek praktische tips en recepten over veggie en vegan koken voor professionals, zoals:

 Inspirerende recepten 
 Veggie met lage foodcost 
 Do's en don'ts voor je menu 
 Hoe vervang je een ei?
 Welke producten gebruik je best

Ontdek alles
Lees Gregory's tips

5 Vegan tips van Le Botaniste

In restaurant Le Botaniste serveren ze enkel 100% vegan en biologische gerechten. Gregory, mede-oprichter en chef, legt uit over de favoriete vegan gerechten en producten.
"Voorzie voor je vegetarische klanten ook eens iets anders. Mensen zijn zeer aangetrokken tot wat Oosters is. Een curry is altijd al het bestverkopende gerecht geweest."

Lees Gregory's tips
Zo doen ze dit

Euro Space Center gaat voor veggie

Olivier, keukenverantwoordelijke van het Euro Space Center vertelt hoe zij hun kaart vegetarischer maken.

"Je kan heel lekkere en ‘vullende’ maaltijden maken zonder dierlijke producten. Met de juiste kruiding en lekkere ingrediënten. Je vindt alles wat je nodig hebt in het Solucious-assortiment.”

Zo doen ze dit
Wie is Solucious? 

Solucious is een 100% Belgische groothandel met een ruim assortiment food- aan scherpe prijzen. Als foodservicebedrijf van Colruyt Group leveren we aan meer dan 25.000 professionele klanten. We zijn een horeca groothandel, maar ook een foodservicepartner voor grootkeukens, bedrijven, scholen en overheden. We maken het je graag makkelijk. Want elke minuut in jouw keuken telt. Je bestelt alles eenvoudig online, wij leveren dit tot aan jouw voorraadruimtes. Volgens afspraak natuurlijk, want onze betrouwbare service is vanzelfsprekend. 


Jelle Lissens Food & Beverage Quality Manager Bavet“Omdat wij op Solucious kunnen bouwen – op hun uitgebreide aanbod, betrouwbare leveringen en innovatieve oplossingen – kunnen onze teams in alle Bavet-vestigingen meer tijd besteden aan zaken die er echt toe doen.”
Jelle Lissens Food & Beverage Quality Manager Bavet