Plantaardig genieten: zo zet je (h)eerlijkheid op het menu

Plantaardig genieten: zo zet je (h)eerlijkheid op het menu

De maatschappij verandert razendsnel. Zeker als het op klimaat en gezonde trends aankomt. We ontdekken steeds meer welke impact onze eetpatronen en ons verbruik op de natuur hebben. Dat professionele chefs zich (beginnen te) verdiepen in het eten van minder vlees en vis is dus aan de orde van de dag. Terwijl de een zijn volledige menukaart of maandplanning omgooit, begint de ander gewoon heel klein. En dat kan allebei.

Een goede balans

De overschakeling naar minder vlees, vis en zuivelproducten is de laatste jaren een hot topic geworden. Steeds meer mensen eten een dagje geen vlees, of koken en bakken met minder zuivel. In de praktijk vraagt deze eiwitshift om een goede balans, zeker als je meerdere dagen zonder vlees, vis of zuivel zou leven. Je lichaam heeft namelijk wel eiwitten nodig. Best kies je dus voor een voedingspatroon waarbij je eiwitten uit verschillende bronnen komen: een combinatie van vlees, zuivel, eieren, vis, granen, peulvruchten, noten en zaden. En daar bovenop natuurlijk een gezonde portie groente en fruit. We zien dus een verschuiving van vlees-, vis- en melkproducten naar meer plantaardige producten.

Laat jij je ook graag inspireren als het over plantaardig eten en beleven gaat? Solucious organiseert de toffe workshop ‘Meer plantaardig op ons bord’. Ontdek er hier alles over en schrijf je meteen in!

Waarom is dit belangrijk?

Balans is het codewoord. Voor je lichaam, voor de mensheid, maar ook voor je omgeving. Zo staat alles met elkaar in verbinding. Dit wordt mooi samengevat door vijf Sustainable Development Goals van de VN:

  • Geen honger (1)
  • Verantwoorde consumptie en productie (2)
  • Klimaatactie (3)
  • Industrie, innovatie en infrastructuur (4)
  • Partnerschap om de doelstellingen te bereiken (5)

Door samen (5) verantwoord met voedsel en de voedselvraag om te gaan (2), en de productie te verbeteren en uit te spreiden (4), kunnen we onze planeet sparen (3) én de mensheid op een eerlijke en gezonde manier voeden (1). En dat hoeft niets af te doen aan lekker eten. Het internet barst van de lekkere recepten op basis van goede producten.

Wat doet Solucious?

Solucious zet zich ook in voor een gezonde wereld. Daarom hebben we de Green Deal Eiwitshift ondertekend. Zo tonen we ons engagement om ons samen met andere partners in de voedingssector in te zetten om meer plantaardig te eten. We beseffen dat het belangrijker is om duurzaam aan de slag te gaan op een haalbare manier dan op een snelle maar uitputtende manier. Verandering vraagt nu eenmaal tijd. Maar het verschil zit in de kleine dingen, waar een groot aantal mensen zich voor inzetten. Zo promoten wij plantaardige producten bij scholen, zorginstellingen, bedrijven en horecazaken. Als toeleverancier maken we het graag gemakkelijker om die producten te gebruiken en verkopen en bieden we een heerlijke reeks vlees-, vis- en zuivelalternatieven aan.

In de komende tijd zullen we ons assortiment plantaardige producten nóg toegankelijker maken en meer informatie rond plantaardig koken aanleveren. Dat laatste doen we onder andere in het kader van de #VeggieChallenge. Daarnaast zetten we graag ons aanbod van peulvruchten en toffe plantaardige workshops eens extra in de kijker.

We willen trouwens niet enkel onze klanten maar ook onze medewerkers inspireren. Daarom laten we af en toe een foodtruck komen om bijvoorbeeld plantaardige lunchopties in de kijker te zetten.

Wat kun jij doen?

Begin met haalbare stappen. Net zoals elke goede gewoonte die je jezelf aanleert, is het beter om rustig te beginnen en kleine doelen voor jezelf te stellen dan meteen je hele werking om te gooien. Welke gerechten of producten vragen om veel vlees, vis of zuivel? Waar zou je die mee kunnen vervangen? Vervang het rode vlees in je curry door peulvruchten en klop eens havermelk op in plaats van gewone melk om je cappuccino te bereiden. Het lijken misschien kleine ingrepen, maar zo maak je een groot verschil. O, en als je nog niet overtuigd was: door plantaardige maaltijden in je menu op te nemen, bereik je een steeds grotere doelgroep van bewuste eters (vaak ook nog eens de jongere generaties). Dat betekent meer klanten, meer duurzaamheid, meer naamsbekendheid, en meer inkomsten. Hoe goed is dat?

Nog meer inspiratie nodig? Ontdek onze workshops!

Op zoek naar meer info: hierbij vind je partners die je heel wat inspiratie kunnen bieden.

Een wereld van kennis ligt voor je klaar

Krijg tips & tricks van onze professionals tijdens onze inspirerende workshops rond allergenenmanagement, meer plantaardig op ons bord en HACCP.


Ontdek ons aanbod workshops 

Veggie, verhoogt dat mijn foodcost?

 handige tips: menu, budget, ... 
 recepten met aandacht voor je gasten 
 ruim assortiment veggie en vegan


Ontdek het aanbod  

6 februari: De week van de peulvruchten!

Peulvruchten zijn een ideale manier om iets minder vlees te eten, en iets meer veggie. Want peulvruchten zitten vol eiwitten.

Bekijk ons uitgebreide assortiment