Testimonial: Bistro & Traiteur Philippe - Alken

Bistro & Traiteur Philippe uitbaters

“Laat de prijs van je take away-gerechten zakken!”


Philippe en Sarina baten in Alken zowel een restaurant als een traiteurszaak en -winkel uit. Als corona er geen stokje voor steekt tenminste. Want net zoals bij de eerste lockdown ligt de focus tijdelijk weer op afhaalgerechten. Onder meer met basisproducten van Solucious.

Hoe beleven jullie de tweede verplichte sluiting?

“Het valt voor ons wel mee. Wij zijn het gewoon om als traiteur te werken, zo zijn we trouwens ooit begonnen nog vóór de bistro er was. Natuurlijk is het niet fijn dat we geen mensen kunnen ontvangen. Maar we bieden nog steeds drie- en viergangenmenu’s aan, uitsluitend om thuis in de oven op te warmen.”


Heeft dat effect op jullie bestellingen bij Solucious?

“Niet echt. We hebben van bij het begin grondig uitgezocht waar we voor welke producten de beste prijs-kwaliteitsverhouding kregen. Voor heel wat ingrediënten zoals boter, room, tomatino, melk, eieren, … kwamen we zo bij Solucious uit. Dat is al jaren zo. Ook nu we enkel take away-aanbieden, blijven die bestellingen gelijkaardig.”

 

Tips om rendabel te blijven


Is het kostenplaatje nog in orde tijdens corona?

“We mogen niet klagen. Onze rendabiliteit blijft zelfs in 2020 prima. De kosten zijn gewoon anders verdeeld. We geven bijvoorbeeld een pak minder uit aan elektriciteit omdat ons restaurant dicht is, maar spenderen wel wat meer aan verpakkingsmateriaal. Maar dat houdt elkaar perfect in evenwicht.”

 

"Onze rendabiliteit blijft zelfs in 2020 prima. De kosten zijn gewoon anders verdeeld."


Hoe raad je andere horecaondernemers aan om rendabel te blijven?

“Ik begrijp dat het een ander paar mouwen is als je van de ene dag op de andere je volledige zaak moet sluiten. Dat maken wij gelukkig niet mee. Maar wat me opvalt is dat heel wat restaurants dezelfde prijs vragen voor take away als voor gerechten op de kaart. Dat lijkt me geen goed plan. Je klanten betalen graag wat meer als ze een beleving krijgen, als ze een leuke avond hebben en bediend worden. Maar nu pak je het gerecht in, laat je het hen zelf opwarmen en dresseren. Dus mijn advies is: probeer je prijzen voor take away-gerechten wat te drukken. Koop je ingrediënten in grotere hoeveelheden of verkoop grotere porties. Maak het jezelf gemakkelijker. Zoek creatieve oplossingen. Kortom, doe wat nodig is om het toch iets goedkoper te maken. Je zal vanzelf merken dat de vraag dan stijgt.”


Jullie denken dus meteen op lange termijn?

“Inderdaad, en dat heeft ons bij de eerste lockdown al wat opgeleverd. Heel wat klanten hebben ons toen leren kennen dankzij onze betaalbare, smaakvolle afhaalgerechten. Zodra we weer open mochten, kwamen ze diezelfde kaart ‘live’ proeven. Zelfs al kostte dat dan een beetje meer, dat hebben ze ervoor over.”

 

"Heel wat klanten hebben ons leren kennen dankzij onze betaalbare, smaakvolle afhaalgerechten. Zodra we weer open mochten, kwamen ze diezelfde kaart ‘live’ proeven."


Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?

“We hebben al langer een partnership met een winkel in Hasselt. Die fungeert als een afhaal- en bestelpunt voor onze gerechten. Binnenkort willen we hier ook een automaat zetten. Later zullen er nog enkele volgen in de buurt. We horen dat er vraag naar is en we hebben nu ’s avonds toch meer tijd dan normaal. Verder blijven we promotie maken op alle mogelijke kanalen. Je vindt ons op Instagram en Facebook én we versturen wekelijks een nieuwsbrief via Joyn en ons eigen klantenbestand. Zo vergeten klanten ons niet én blijven we erop toezien dat bestellen makkelijk verloopt!”

Ontdek de favoriete producten van restaurant Bistro & Traiteur Philippe - Alken

Producten ophalen...