Clothilde Plaasj zet in op een uitgebreid aanbod foodsharinggerechten. Dat past namelijk perfect bij hun concept als zomerbar. Ze vertellen ons hoe ze dat slim aanpakken.
Kans om verkoop te boosten
Je herkent het zelf wel: het is een zonnige dag en in de late namiddag ga je met vrienden, familie of collega’s een terrasje doen. Het is gezellig en je krijgt stilaan een hongertje, maar je was eigenlijk niet van plan om uitgebreid te gaan eten. Wel, dat is precies het moment waarop foodsharingopties van pas komen. Dat weet ook het team van Clothilde Plaasj:
"We kozen ervoor een tapasschotel en andere foodsharinggerechten op de kaart te zetten. Dat is iets wat mensen vlugger bestellen bij hun drankjes, zeker als ze in vakantiestemming zijn. En tegelijk verleid je zo andere klanten, want zien eten, doet eten."
Gemakkelijk en trendy
Om te bepalen wat er precies op die tapasschotel ligt en welke fingerfood ze aanbieden, spelen diverse factoren een rol voor de zomerbar.
“De bereidingstijd moet kort zijn, want je wil mensen er niet te lang op laten wachten. Vaak wil dat ook zeggen dat we een goede mise-en-place moeten kunnen doen. Half-afgewerkte producten helpen dan zeker. En natuurlijk letten we ook op de trends.”
Impact op marge en omzet
Het staat voor Clothilde Plaasj vast: hun tapas leveren meer winst én klanten op.
“Sowieso betekent het een meerwaarde voor ons, op vele vlakken. Onze omzet en marge zijn gestegen en we merken dat we met dat aanbod aanzetten tot gezellig tafelen. Klanten nemen weliswaar minder vlug een voorgerecht als je degelijke apero-opties hebt. Maar ze bestellen wel extra dranken, zoals cocktails en cava. Dat compenseert dus.”
Populaire gerechtjes
“Veelgevraagd is onze tapasplank, maar ook in trek zijn de ‘krokskes in blokskes’, onze schotel ‘Plaasj mix warm’, de bruschetta’s en de Fishermanplank met calamares, kibbeling, scampi, … Om dat alles te bereiden, kopen we bij Solucious de ingrediënten aan. Onze favorieten qua budgetvriendelijkheid zijn de voorgesneden charcuterie (per halve kilo) en de bruschettamix van Bresc.”